Fem vanliga misstag vid biltvätt

En misslyckad biltvätt kan vara ödestiget för dig som bilägare. I värsta fall kan din lack bli förstörd, motorn paja och bilens utseende pajar helt. För att du inte ska råka ut för något av ovanstående missöden vid en biltvätt, så vill jag lyfta fram de fem vanligaste misstagen som begås vid biltvätt.

1. Användning av diskmedel
Ett vanligt förekommande misstag människor begår är att de tvättar sin bil med diskmedel. Anledningen till att diskmedel inte är bra att tvätta bilen med är för att de innehåller kemikalier som inte är förebyggande för din billack. Du kan alltså om du har otur förstöra din billack totalt om du använder diskmedel när du tvättar bilen.

2. Du sköljer inte bilen tillräckligt bra
Du måste alltid spola av bilen mycket noggrant, om möjligt med högtryckstvätt, eftersom att skölja med hinkar i flertalet fall inte räcker för att få bort allt medel och smutskorn från bilen. Ligger smutsen kvar kan det sedan bli fastklämt mot billacken.

3. Använd aldrig tvättsvamp
Majoriteten människor som tvättar sin bil använder tvättsvampar. Detta är dock något som du bör undvika vid varje biltvätt som du utför. Anledningen är att smutskorn kan nypas fast emellan svamp och lackytan. De bästa tvättsvamparna har stora hål, där kan smutsen rulla in om man har tur men oftast tynger de flesta människor så hårt på svampen att det i alla fall blir repor.

4. Stå aldrig i solen när du tvättar bilen
Finns det något som slår biltvätt en fantastisk sommardag? Inte mycket. Däremot ska du aldrig tvätta bilen i solsken, speciellt om solen ligger på och skiner på bilen. Solvärmen bidrar nämligen till att fälgrengöringsmedel torkar ut och kan ge fläckar. Vatten på lacken torkar och ger kalkfläckar. Tvätta som sagt hellre bilen i en skugga eller en dags där det regnar mer.

5. Låt inte bilen självtorka
”Vad härligt med solsken, nu kommer bilen torka av sig själv”, är ett vanligt påstående, som människor ofta tycker är perfekt vid biltvätt. Låt dock inte bilen självtorka! Om dina vattendroppar får självtorka fälls kalket ut och det blir en ljusgrå fläck, som tyvärr kan vara svår att få bort.

Hoppas du har lärt dig något nytt genom denna text.