En bortskämd solcellslampa – klent extraljus

Solcellstekniken har blivit så billig att var och varannan villaägare har ett gäng solcellslampor nedstuckna i rabatterna, sådana som laddas på dan och tänds när det mörknar. Man ser dem över allt, även utanför flerfamiljshus och äldreboenden. De är så billiga att inte många verkar bry som om stöldrisken – de är ju bara att plocka upp och ta med sig.

Själv har jag ett gäng på balkongen, nedstoppade i balkonglådorna. Jag bor på tionde våningen, så det är ingen risk att någon stjäl dem även om de hade kostat 200 kr styck … Däremot kan man väl säga ett och annat om kvaliteten. Jag tycker att en sådan här solcellslampa ska laddas med vanligt svenskt dagsljus, det vill säga grådassig himmel och sen lysa ett bra tag på kvällen. Men dessa ”blompinnar” kräver sol och lyser ändå inte så många timmar. Mörknar det sju och man är på balkongen tio kan man inte vara säker på att få sitt extraljus på balkongen.

Även en slinga med färgkulor till lampor fungerar på samma sätt. Bortskämd med sol, klen i prestanda. När det är så här kunde man hellre köpt belysning som drivs med batteri eller väggel. Eller så skulle man inte köpt det billigaste … Det är säkert bättre krut i de lite dyrare manickerna.